Hoppa över navigeringen, gå direkt till innehåll.
Start / Om sjukresor / Patienter från andra län och länder / Asyl, tillståndslös och kvotflykting

Patienter som är Asylsökande, tillståndslösa eller kvotflyktingar

Asylsökande

Asylsökande personer har samma rätt till sjukresor som de som är folkbokförda i Stockholms län om de kan uppvisa ett giltigt LMA-kort (från Migrationsverket). LMA-kortet är ett bevis på att personen är asylsökande. Alla asylsökande ska därför kunna visa upp ett giltigt LMA-kort eller ett intyg, ett så kallat asylkvitto, från Migrationsverket om att asylansökan nyligen är inlämnad. Asylkvittot får inte vara äldre än 14 dagar.

Om patienten inte kan visa upp ett LMA-kort eller asylkvitto, eller om giltighetstiden har gått ut, får du inte bevilja tillstånd för sjukresa. Egenavgiften för asylsökande är 40 kronor per enkelresa. Högkostnadsskyddet gäller inte för patienter som är asylsökande. Läs mer om egenavgifter och högkostnadsskydd här

Skriv in LMA-kortnumret i tillståndet

Registrera tillståndet för sjukresan på patientens reservnummer i sjukresewebben. Du måste uppge LMA-kortnumret när du registrerar tillståndet. Om patienten i stället har ett asylkvitto ska du uppge dossiernumret som står på kvittot när du registrerar tillståndet.

Ett tillstånd för sjukresa för asylsökande får vara giltigt som längst 30 dagar framåt i tiden, räknat från det datum som du registrerar tillståndet.

Tillståndslös

Barn under 18 år som är tillståndslösa beviljas tillstånd för sjukresor av vården på samma villkor som patienter som är folkbokförd i Stockholms län. Egenavgiften för tillståndslösa är 40 kronor per enkelresa. Dessa patienter omfattas inte av högkostnadsskyddet. Mer information om tillståndslösa kan du hitta på vårdgivarguiden.

För vuxna patienter som är tillståndslösa, kan vården bevilja tillstånd för sjukresa till vård som inte kan anstå. Det är den behandlande vårdgivaren som bedömer om vården inte kan anstå.

Tillståndslös är:

  • personer som har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som har löpt ut och därefter stannat kvar i Sverige
  • personer som har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och som därefter håller sig undan utvisning
  • personer som kommer till Sverige utan att ge sig till känna för myndigheterna.

En medborgare från ett annat EU- eller EES-land är inte tillståndslös.

Vårdgivare i Region Stockholm kan inte registrera tillstånd i sjukreseswebben för tillståndslösa patienter. Använd därför formuläret Tillstånd för sjukresa med sjukresekort. Om patienten inte har ett sjukresekort sedan tidigare då måste ta ett oanvänt sjukresekort och ge till patienten. Skriv numret på sjukresekortet i formuläret tillsammans med patientens reservnummer. Vi som arbetar med sjukresor på Trafikförvaltningen hanterar tillstånden under den tid då Helpdesk är öppet, vilket är helgfri vardag mellan klockan 9 och 15. Ring Helpdesk på telefonnummer 08-123 331 70 om du har frågor.

På kvällar och helger kan akutmottagningar använda sig av sjukresebiljetter. Biljetterna gäller bara sjukresor med taxi. Kom ihåg att skicka in följesedeln till Sjukresor så att vi kan fakturera rätt instans för patientens sjukresa. Följesedel och instruktion finns på sidan om Sjukresebiljetter.

Kvotflyktingar

En kvotflykting är en person som har blivit utvald av FN:s flyktingorgan, UNHCR, för att få flytta till ett annat land så kallad vidarebosättning. Enligt ett beslut som fattats inom Region Stockholm så har kvotflyktingar inom Region Stockholm samma rätt till subventionerad hälso- och sjukvård som bosatta länsinvånare ”även innan” de har fått personnummer (det vill säga betala samma patientavgifter som länets invånare).

Vårdgivare i Region Stockholm kan inte registrera tillstånd i sjukreseswebben för patienter som är kvotflyktingar. Använd därför formuläret Tillstånd för sjukresa med sjukresekort. Klicka i asylsökande i formuläret och i rutan för LMA-kortnummer skriver du Kvotflykting.

Om patienten inte har ett sjukresekort sedan tidigare då måste ta ett oanvänt sjukresekort och ge till patienten. Skriv numret på sjukresekortet i formuläret tillsammans med patientens reservnummer. Vi som arbetar med sjukresor på Trafikförvaltningen hanterar tillstånden under den tid då Helpdesk är öppet, vilket är helgfri vardag mellan klockan 9 och 15. Ring Helpdesk på telefonnummer 08-123 331 70 om du har frågor.

På kvällar och helger kan akutmottagningar använda sig av sjukresebiljetter. Biljetterna gäller bara sjukresor med taxi. Kom ihåg att skicka in följesedeln till Sjukresor så att vi kan fakturera rätt instans för patientens sjukresa. Följesedel och instruktion finns på sidan om Sjukresebiljetter.